Het bedrijf

Henk van den Berg is vakbekwaam hovenier en heeft sinds 1990 een eenmansbedrijf. Door de jaren heen is er een vaste klantenkring van particulieren ontstaan waarbij de tuin wordt onderhouden of renovaties worden uitgevoerd. Af en toe dienen zich nieuwe klanten aan, meestal via via.

De wensen van de klant staan centraal en daarom zijn overleg en een duidelijk ontwerp vooraf van belang. Het is een uitdaging om op zoek te gaan naar creatieve groene oplossingen en de aanleg zo te realiseren dat er mooie tuin ontstaat die weinig onderhoud vraagt. Er is veel mogelijk: er zijn zelfs klanten die het leuk vinden mee te werken

Aanleg

Wanneer we beginnen met een kaal stuk grond hebben we meestal te maken met nieuwbouw. Het voordeel is dat we veel mogelijkheden hebben om de tuin naar wens in te vullen. Nadeel is dat het enige jaren duurt voor de tuin zo is als je hem hebben wilt (groei van de beplanting). Een mogelijkheid is om voor een deel van de beplanting grote maten te kiezen. Soms is het mogelijk om samen met de buren iets moois te maken van de tuinafscheiding en af te zien van het plaatsen van schuttingen. Het is belangrijk dat er in goede grond geplant wordt.

Ontwerp

Eerst gaan we in gesprek en kunt u uw wensen kenbaar maken. Mogelijke oplossingen worden dan besproken en de wensen worden meegenomen in het ontwerp. We bekijken of onze wensen en idee├źn bij elkaar passen.

Het tuinontwerp bestaat meestal uit een tekening / schets met het bovenaanzicht van de tuin op schaal 1:50. Daarbij een beschrijving van materiaalgebruik en een offerte. Meestal krijgt u er een paar schetsen bij met een alternatieve indeling van de tuin.

We gaan weer om de tafel zitten en bespreken het ontwerp en passen het zo nodig aan.

Het tuinontwerp is gratis wanneer de tuin daadwerkelijk wordt aangelegd. Blijft het bij het ontwerp dan wordt een van te voren afgesproken bedrag in rekening gebracht.

Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om alleen een ontwerp te laten maken of kunt u alleen een tuinadvies ontvangen.

Indien gewenst ontvangt u een beplantingsplan.

Renovatie

In een bestaande tuin laten we alles wat goed, gezond en gewenst is staan en vernieuwen we wat anders moet of aan vervanging toe is. Wanneer bijv. een paar mooie volwassen struiken kunnen blijven staan toont de tuin ook weer sneller volwassen. Alles weghalen en afvoeren kost tijd en geld. Bestrating kan soms hergebruikt worden in combinatie met een nieuwe steen.

Onderhoud

Een jaarcontract voor een aantal uren of een aantal onderhoudsbeurten per seizoen behoort tot de mogelijkheden.

Sommige klanten bellen of e-mailen in het voorjaar en najaar om onderhoud af te spreken.

Snoeien van bomen en struiken behoort tot het meest voorkomende onderhoud. Verder valt te denken aan reinigen van bestratingen, grasmaaien, onkruid verwijderen, bollen planten, rooien van bomen en struiken, vervangen of verplanten, vijvers onderhouden, bladruimen, enz.

Vooral het laten snoeien van bomen en struiken door een hovenier is aan te bevelen en verdient zich altijd weer terug.